Przyczyny insulinooporności są liczne i wciąż nie do końca poznane. Najczęstsze przyczyny to otyłość brzuszna, jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemcznym, stany zapalne, przeciwstawne do insuliny działanie niektórych hormonów, wiek oraz uwarunkowanie genetyczne.
Czym grozi nieleczona insulinoporność?
- cukrzycą typu 2
- PCOS (zespół policystycznych jajników)
- otyłością i nadwagą
- miażdżycą
- chorobami sercowo-naczyniowymi
Warsztaty dietetyczne
"Strategia żywieniowa w insulinooporności" to warsztaty skierowane do wszystkich osób,które zmagają się z problemem insulinooporności.
Zagadnienia poruszane na warsztatach to m.in.
- Interpretacja wyników badań wraz z zalecanymi badaniami kontrolnymi.
- Jak obliczyć wskaźnik insulinooporności HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment) i zinterpretować stopień insulinooporności?
- Dietoterapia insulinooporności – najważniejsze wskazówki.
- Jakie najczęstsze błędy żywieniowe popełniają osoby z insulinoopornością i jak ich unikać.
- Prawidłowy schemat odżywiania osób z insulinoopornością - przykładowe diety i opis przypadków.
- Znaczenie ładunku glikemicznego w diecie osób z insulinoopornością, przykładowe obliczenia.
- Suplementacja diety w insulinooporności, czy warto?
Warsztaty dietetyczne
"Strategia żywieniowa w insulinooporności" zapewni Ci kompleksową strategię walki z insulinooporności oraz pokaże narzędzia, które ułatwiają ten proces.